Krem do twarzy domowej roboty

Ogólny przepis na krem do twarzy typu O/W (olej w wodzie)

Krem składa się z:

  • fazy tłuszczowej (emulgator, oleje roślinne lub masła kosmetyczne oraz substancje zagęszczające)
  • fazy wodnej (woda destylowana, dodatki na bazie wodnej, np. gliceryna, substancje aktywne)
  • fazy składników wrażliwych na ciepło (np. witaminy, olejki eteryczne, konserwanty naturalne)

Wszystkie składniki trzeba dokładnie odmierzyć według receptury lub użyć gotowych zestawów. Należy przygotować: łaźnię wodną (garnek lub głęboką patelnię z wodą) oraz dwa słoiki lub dwie zlewki. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki fazy tłuszczowej, w drugim – fazy wodnej. Wstawiamy obok siebie naczynia do łaźni wodnej i podgrzewamy do temperatury 60-70 stopni C. Dokładnie mieszamy składniki w jednym i w drugim naczyniu, aby dobrze się rozpuściły i utworzyły jednolitą masę bez grudek. Następnie bierzemy naczynie z fazą tłuszczową i delikatnie przelewamy zawartość do naczynia z fazą wodną. Należy pamiętać by obie fazy miały taką samą temperaturę (ok 70 stopni). Dopiero teraz następuje połączenie fazy tłuszczowej i wodnej! Podczas tego procesu trzeba cały czas mieszać uzyskiwaną emulsję aż do ostudzenia (najlepiej za pomocą mini-miksera). Aby przyspieszyć stygnięcie można przełożyć naczynie do zimnej wody. Przy temperaturze poniżej 35 stopni C można dodać składniki fazy trzeciej – różnego rodzaju witaminy, olejki eteryczne dla uzyskania zapachu, konserwanty w celu przedłużenia trwałości (bez konserwowania kosmetyk może leżeć w lodówce przez dwa tygodnie) i różne substancje aktywne, w zależności od upodobań. Po wymieszaniu do całkowitego ostygnięcia kosmetyk przekłada się do małego słoiczka (np. po kremie) i przechowuje w lodówce.

MW

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *