restauracja włoska Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jednak równie dobrze popularne są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności ogłosić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak godziwego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

steki Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś nadzwyczajną tożsamość. Jednakże ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś totalnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Istotna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które tworzą bazę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja i na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub skomplikowane techniki gotowania.

Co wnikliwie miłujemy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz dużej rozpiętości makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura jedzenia – też do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, ponieważ uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Później następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *